Recept: Renytterfilé med rostad pumpa, grön sparris, bakad röd steklök och smörad rödvinssås.

God fortsättning alla Winestylare!

Vi hoppas verkligen att ni har haft en härlig jul med nära och kära. Nu är det dags att runda av året och då passar vi på att komma med lite inspiration till nyårsmenyn om ni inte hunnit fundera på huvudrätten än. Vi kan varmt rekommendera: Renytterfilé med rostad pumpa, grön sparris, bakad röd steklök och smörad rödvinssås. Den är inte särskilt komplicerad att tillaga och kommer att göra garanterad succé.

Renytterfilé med rostad pumpa, grön sparris, bakad röd steklök och smörad rödvinssås.

Ingredienser (4 portioner):

 • 800 gr renytterfilé
 • 2 vitlöksklyftor
 • 100 gr smör
 • 1 kruka färsk timjan
 • 1,2kg butternut squash-pumpa
 • 1 knippe grön sparris
 • 6 st röda steklökar
 • 1 morot
 • 1 gul lök
 • 1 flaska rödvin (helst inte ett för billigt vin) t ex. Marques Reserva Limited Edition, 2011
 • 100gr kalvfond från köttdisken. (Om du inte kan få tag på riktig kalvfond går det bra med 1/2 dl färdig fond, typ Bong eller Knorr)
 • 2 msk olivolja
 • Chilipulver
 • Salt och peppar

Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Skala de röda steklökarna och lägg dem på en plåt och in i ugnen där de ska tillagas i ungefär en 1 timme.

Skala sedan pumpan med potatisskalare eller kniv, halvera den på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Tärna den sedan i 1 ½ cm stora bitar (börja med den icke urgröpta delen). Lägg sedan tärningarna i en skål, häll på oljan och rör runt ordentligt innan du strör de över en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lite färsk timjan, lite chilipulver och avsluta med salt och peppar. Ställ åt sidan tills löken är klar, baka sedan i ugnen på 225 grader i 25 min.

Under tiden ska renen putsas. Ta försiktigt bort senan som ligger ovanpå filén med en vass filékniv, och lägg senan åt sidan. Dela sedan renen i två bitar. Lägg renfilébitarna på en tallrik och salta och peppra ordentligt på bägge sidor. Låt den stå framme så att den inte är kylskåpskall när den ska stekas.

Fyll en kastrull med vatten och häll i lite salt. Ställ den på spisen. Ta fram sparrisen och kapa av den nedre delen av stammarna. Skölj och ställ åt sidan för att sedan sätta igång med såsen.

Grovhacka den gula löken och morötterna och stek tillsammans med senan så att det får bra med färg och häll sedan ner det i en kastrull. Håll stekpannan varm och häll i lite av vinet och rör runt och häll sedan ner det i kastrullen. Fyll på med resten av vinet och fonden. Låt koka upp och sätt sedan plattan på medelvärme, glöm inte att skumma av det hela då och då. Sila av kött och grönsaker från såsen efter 15 min och fortsätt att reducera vätskan. Skumma av då och då och koka ner till en tredjedel. Ta ut pumpan ur ugnen och täck med folie. Låt ugnen stå lite öppen för att kyla ner den och ställ sedan på 120 grader.

Hetta upp en stor stekpanna och smält en tredjedel av smöret. Dela vitlöken. När pannan är riktigt varm lägg i renen och bryn ordentligt. När du vänder köttet så tillsätter du resten av smöret, timjanen och vitlöken. Ta en sked och ös renen med smöret i 1 min. Lägg sedan renen i en ugnsform och häll smöret, vitlöken och timjanen ovanpå. Sätt renen i ugnen i ca 8 min eller ta ut vid 57 grader innertemp.

Ta ut renen och täck med ugnsfolie. Låt vila i 10-15 min. Börja värm upp såsen och tillsätt redning. Se till att vattnet på spisen kokar och lägg i sparrisen. Låt gå i 2 min. Ta ut och håll dem varma i ugnen med dem röda steklökarna. Du kan även sätta in pumpan igen om den hunnit svalna.

När renen har vilat klart så häller du av all vätska från formen ner i såsen och vispa ordentligt, låt sjuda i någon minut, vispa igen och häll sedan upp i såskanna. Tranchera renen i 1 cm tjocka medaljonger. Lägg upp allt på tallriken. Se bild nedan för uppläggningsinspiration.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *