Helgrillad bläckfisk med paprika och myntaragu

Vi tänkte passa på att presentera vårt första recept denna härliga fredag. I och med mörkret och blasket ute kan det vara trevligt att laga till något varmt. Så för alla som är sugna på att laga en riktigt god middag i helgen så kan vi starkt rekommendera denna egenkomponerade rätt signerad Christopher och Michael Sander. Som vårt första recept presenterar vi:

Helgrillad 8-armad bläckfisk med en het paprika-och myntaragu.

Ingredienser (4 portioner):

Marinad

 • 1,5 kg 8-armad bläckfisk
 • 2 krukor koriander
 • 1 lime
 • 1 chili
 • 4 klyftor vitlök
 • ½ dl olivolja
 • 1 dl vitt vin
 • rödvinsvinäger
 • salt

Ragu

 • 1 kruka mynta
 • 1 röd paprika
 • 12 romanticatomater
 • 1 röd chili
 • 2 bananschalottenlökar
 • 1 liten klyfta vitlök
 • 1 tsk rökt paprikapulver
 • Svartpeppar
 • Salt

Tillagning:

Börja med att marinera bläckfisken. Hacka chili, koriander, vitlök och lägg i en påse. Lägg därefter i bläckfisken och häll slutligen på olivolja, vin, vinägern samt pressad lime. Knyt ihop påsen och ställ in i kylskåpet. Låt stå i 6 timmar men skaka gärna om påsen 1 gång i timmen.

Efter 6 timmar häller du ner bläckfisken och marinaden i en kastrull, försök få med så mycket av det som du kan. Därefter tillsätter du vatten så att det precis täcker fisken, glöm inte att salta vattnet lite. Ställ på en platta och låt det koka upp. När vattnet kokar drar du ner värmen och låter det sjuda i 1 h.

Under tiden som fisken sjuder börjar du med att hacka alla ingredienser till ragun. Paprikan, tomaterna och schalottenlöken ska tärnas fint. Ta bort kärnorna från chilin och hacka även denna fint. Vitlöken kan du pressa först när du börjar steka övriga ingredienser. Sätt på grillen.

När bläckfisken har gått klart så lyfter du upp den från vattnet försiktigt och lägger den på grillen. Vänd varannan minut tills du har grillat alla sidor.

Värm en stekpanna på medelhög värme med olivolja. När pannan är varm tillsätt löken, paprikan och chilin. När löken börjar få lite färg pressar du i vitlöken. Rör runt ordentligt. Låt gå i 1 min och tillsätt sedan tomaterna, rör om ordentligt och salta och peppra efter behag. Tillsätt hackad mynta och rör om.

Ta av bläckfisken från grillen och lägg på en skärbräda. Man måste ta bort näbben från bläckfisken som sitter i mitten av där armarna går ihop. För att ta bort näbben så klämmer nedåt på den nedre delen av kroppen, då borde den ploppa ut. Skär bort armarna från kroppen. Kapa huvudet ovanför ögonen och sätt sedan in tummen och pekfingret i huvudet och dra ut allt inuti.

Lägg lite ragu i botten av tallriken och sedan några bitar bläckfisk ovanpå, servera med klyfta lime om du vill.

En god Vinho Verde eller Riesling blir perfekt till detta. Vi rekommenderar vår Loureiro 2016 från Vinho Verde. Ett friskt, lätt pärlande vin med lätt sötma och fin päronkaraktär.

Smaklig spis och trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *